<

Cukrové listy (Fondánové listy)

Mezi největší výhody tohoto materiálu patří především velmi "čistý a upravený" vzhled, ničím se již nepotírá a netvoří tak lepivou "mokrou" vrstvu na povrchu dortu. Díky tomu je také mnohem jednodušší jeho použití a výsledná cena se přitom příliš neliší od klasického jedlého papíru s decorgelem. Jeho kvalita a celkový efekt je ovšem nesrovnatelně vyšší.

Vynikající chuť - na rozdíl od běžného jedlého papíru je fondánový list sladký a velmi chutný!

Při teplotě nad 25°C jej můžete velmi dobře ohýbat.

Díky tomu, že sám o sobě je sněhově bílý, je velmi vhodný i na dekoraci čistě bílých dortů a zákusků a fotografie či jiný obrázek na něm krásně vynikne.

Díky skvělým vlastnostem tohoto materiálu si nyní i vy můžete SNADNO vytvořit dort či jiný cukrářský výtvor v profi kvalitě!

Kvalita tisku na tento podklad je dobrá, není ale tak vysoká jako u jedlého papíru a  hůře se tisknou plochy tmavé barvy a  drobné detaily.

Fondánové listy jsou vhodné na dekoraci všech cukrářských výrobků (dorty, zákusky, čokoláda, marcipán atd.) s výjimkou těch, jejichž povrch je upravený šlehačkou (také nesnáší vlhkost).  Naopak velmi dobře snáší zmrazení. 

Patří mezi nejsilnější jedlé podklady, tloušťka listu je necelý milimetr. Téměř neprosvítá.

Při skladovaní v teplotě 15-20 °C na suchém místě je použitelný minimálně 6 měsíců, protože ale rychle tvrdne, nedoporučujeme jeho skladování déle než 10 dní.

Je nutné jej skladovat ve vzduchotěsném sáčku ve kterém je dodáván! Po vyschnutí ztrácí pružnost.

Složení:

Fondán (cukr, glukózový sirup , aditiva)

Použití:

Povrch potahovaného dortu zlehka navlhčete vodou až se vytvoří lepkavý film, na něj položte potištěný fondánový list. Na krémových podkladech drží bez nutnosti vlhčení. Uhlaďte obrázek  a dort případně dozdobte podle vlastního uvážení. Můžete jej také lepit jedlým lepidlem, není to ale nutné.Fondánový list nepotírejte decorgelem – nevpije se! Fondánový list reaguje na teplotu a vlhkost, před použitím jej proto uchovávejte v uzavíratelném sáčku do teploty 25 C.  Na suchu ztvrdne, v přílišné vlhkosti se rozpouští. Teplem měkne, chladem tuhne – toho lze využít při tvarování a práci s ním. Froster mu neublíží, lze zmrazit.

Tipy:

Fondánové listy je nutné skladovat vždy uzavřené ve vzduchotěsném sáčku. Při teplotě nad 25°C měkne. Jestliže se Vám zdá fondánový list při práci příliš měkký, vložte jej na chvíli do chladu, opět ztuhne. Jestliže je naopak příliš tvrdý, dejte do sáčku pod folii na které je list položen mokrý ubrousek. Sáček zavřete a nechte jej 2-3 dny takto.

Trvanlivost:

Při skladovaní při teplotě 15-20 °C na suchém místě je použitelný minimálně 6 měsíců, protože ale rychle tvrdne, nedoporučujeme jeho skladování déle než 10 dní.