<

Jedlý papír standard

 

Jedlý papír, také někdy nazývaný oplatkový papír, je vhodný na dekoraci cukrářských výrobků, především dortů, ale také na vyhotovení různých jiných jedlých produktů (etikety, podložky na stůl, vizitky, vánoční oplatky, pfka, svatební oznámení a pod.). Také se hodí k zapékání do chleba. Jedlý papír je cenově nejdostupnější druh papíru používaného pro jedlý tisk. Manipulace s potištěným jedlým papírem je jednoduchá. Nehodí se však na pokládání přímo na smetanové nebo krémové dorty, protože jedlý papír nesnáší vlhkost. Při větším ohýbání praská. Jedlý papír je prakticky bez chuti.

Jedlý papír standard je silnější variantou jedlého papíru, neprosvítá, téměř se neohýbá, je vhodný na přímou dekoraci dortů kde fotografie nebo obrázek je ústředním motivem.

Složení:

Jedlý papír je vyrobený ze škrobu (bramborový, kukuřičný, rýžový…), sladidla (přírodní nebo umělé) a rostlinného oleje.

Použití:

Jedlý papír potřete velmi tenkou vrstvou decorgelu na rubu obrázku. Tato vrstva slouží k přilepení jedlého papíru na výrobek a současně k oddělení jedlého papíru od vlhkých částí (krémy apod.). Nalepte jedlý papír na moučník a opět potřete velmi tenkou vrstvou decorgelu. Tato vrstva slouží ke zvýraznění barev, dodání lesku a změknutí jedlého papíru. Decorgel roztírejte ihned po nanesení opatrně stěrkou tak aby nedošlo k poškození jedlého papíru (protržení, poškrábání, rozmazání barvy) a aby nevznikaly na jedlém papíru loužičky gelu.

 

Decorgel:

Díky němu bude jedlý papír lesklý a bude vypadat jako opravdová fotografie. Současně zajistí, že jedlý papír změkne a pak se lépe s dortem krájí. Decorgelem můžete „přilepit“ jedlý papír na dort, čokoládu, marcipán nebo potahovací hmotu. Především ale slouží k oddělení jedlého papíru od vlhkých částí dortu jako jsou smetanové či tvarohové krémy, ovoce. Při dlouhodobém působení vlhkých částí dortu ale neochrání jedlý papír ani decorgel.

 Trvanlivost:

Při skladovaní na chladném suchém místě je jedlý papír použitelný minimálně 6 měsíců.

 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.